28 listopada 2010 (niedziela), godz. 15:00-18:00
Spaghetti westernem nazwana została kategoria filmów o Dzikim Zachodzie nagrywanych głównie przez włoskich reżyserów w hiszpańskiej Andaluzji. Ta czysta fikcja była niekiedy znacznie lepsza niż produkcje reżyserów amerykańskich. Czemu zawdzięczali ten sukces? Będący kluczem do rozwiązania zagadki termin „egzotyka” pojawia się w wielu dyskursach, jednak tutaj będzie punktem do rozważań nad śródziemnomorską kuchnią w krainie pierogów i kiełbasy, ze szczególnym uwzględnieniem długiej i zawiłej historii makaronu. W programie wykład – Ela Supczińska, prezentacja, degustacje i muzyka. Gotuje Toruński mistrz makaronu – Damian Bus. Gotuje Toruński mistrz makaronu – Damian Bus.
Fizjologia smaku jest programem rezydencyjnym dla „kucharzy skłonnych do eksperymentu” i poszerzania swojej wiedzy o inne dziedziny, bądź też artystów i innych osób, których zainteresowania obejmują tematykę kulinarną (kuratorzy, politycy, entuzjaści). Zgodnie z założeniami P+K przedsięwzięcie podejmuje dialog z ‘egzotycznymi’, artystycznymi i humanistycznymi aspektami gotowania, propaguje otwartą przestrzeń P+K (open space) oraz zachęca do swobody ekspresji w najbardziej elementarnych warstwach życia.
WSTĘP WOLNY!