MENU

DOFINANSOWANO ZE ŚRODKÓW

Opublikowano: 11 grudnia 2019 Views: 84

NIEBIESKIE CHACHARY – pokaz filmu i spotkanie z autorem, Cezarym Grzesiukiem

13 grudnia 2019 18:00 -

Dlaczego człowiek zostaje kibicem?
Emocje, pasja, bycie we wspólnocie, czy może wyjątkowa historia klubu? Co kieruje futbolowymi fanatykami? Cezary Grzesiuk przez dekadę filmował życie fanów Ruchu Chorzów. Wiele lat pracy dało możliwość sfotografowania zamkniętego środowiska piłkarski fanatyków. Nie z boku, nie zza szpaleru policjantów, ale z samego środka stadionowego „młyna”. Umożliwiło to pokazanie jasnych i ciemnych stron kibicowskiego świata w Polsce i za granicą. Jednym z wątków filmu jest przyjaźń sympatyków Atletico Madryt i Ruchu Chorzów, innym chuligański kodeks przekazywany z ojca na syna. Przenikając przez różne grupy kibicowskie, reżyser oddaje głos fanom i fanatykom, starając się znaleźć odpowiedź na pytanie, kim jest współczesny kibic.

Bilety w cenie 12 zł ulgowy / 14 zł normalny.

Link do rezerwacji elektronicznej: klik 

O autorze:
CEZARY GRZESIUK – polski producent, reżyser, oraz montażysta filmowy, urodzony w 1963 roku. Właściciel studia fimowego Blue dReam Film. Wykładowca w Krakowskiej Szkole Filmowej AMA. Pracował jako montażysta przy wielu znanych produkcjach filmowych, takich jak: “Skazany na bluesa” (2005), “Różyczka” (2010), “Imagine” (2012), “Pewnego razu w listopadzie…” (2017). Dwukrotnie nagrodzony Złotym Lwem na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni w kategorii montaż za filmy “Przystań” (1998) oraz “Ogniem i Mieczem” (1999).
W 2016 roku został odznaczony medalem “Zasłużony Kulturze Gloria Artis” przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Wybrana filmografia:
2019 – Z WNĘTRZA – produkcja, reżyseria, montaż
2018 – NIEBIESKIE CHACHARY – produkcja, reżyseria, montaż, zdjęcia
2018 – GRACZ – montaż, reż. Jan Chałupka
2017 – PEWNEGO RAZU W LISTOPADZIE – montaż, reż. Andrzej Jakimowski
2016 – TRZY UPADKI ŚWIĘTEGO – montaż, reż. Jacek Januszyk
2013 – POWRÓT – montaż, reż. Ewa Bukowska
2012 – IMAGINE – montaż, reż. Andrzej Jakimowski
2012 – SEN JEST ŻYCIEM, portret Janusza Majewskiego – montaż, reż. Stefan Szlachtycz
2011 – SZEROKIE OKO – reżyseria, scenariusz, montaż.
2010 – RÓŻYCZKA – montaż, reż. Jan Kidawa Błoński
2009 – POPIEŁUSZKO. WOLNOŚĆ JEST W NAS – montaż, reż. Rafał Wieczyński
2008 – CZTERY NOCE Z ANNĄ – montaż, reż. Jerzy Skolimowski
2007 – SZTUCZKI – montaż, reż. Andrzej Jakimowski
2005 – SKAZANY NA BLUESA – scenariusz, inspiracja, montaż, reż. Jan Kidawa Błoński
2004 – MOJE ŻYCIE DLA NIEGO – reżyseria, scenariusz, zdjęcia, montaż
2003 – ZMRUŻ OCZY – montaż, reż. Andrzej Jakimowski
2003 – STARA BAŚŃ – montaż, reż. Jerzy Hofman
2001 – QUO VADIS – montaż, reż. Jerzy Kawalerowicz
1999 – OGNIEM I MIECZEM – montaż, reż. Jerzy Hoffman
1997 – PRZYSTAŃ – montaż, reż. Jan Hryniak
1995 – PUŁKOWNIK KWIATKOWSKI – montaż, reż. Kazimierz Kutz

 

Zwiastun filmu:

Tags: , ,

Instytucja finansowana ze środków Miasta Toruń