Kiedy: 26.10.2023 (czw.), godz. 18.00
Podczas spotkania dowiemy się czy Kopernik stosował dietę, co uznawano za smaczne i zdrowe 500 lat temu oraz jaki związek z medycyną i sztuką kulinarną miała „gwiazdeczna nauka” czyli astronomia.
Opowiemy o traktatach dietetycznych i zbiorach przepisów kulinarnych z czasów Mikołaja Kopernika, pochodzących z Rzymu, Królewca i Krakowa oraz podamy przykłady włoskich, pruskich i staropolskich dań, w których renesansowe idee przeplatały się ze średniowiecznymi tradycjami.
Prowadzenie: dr Marta Sikorska, historyczka zajmująca się badaniami nad kulturową historią jedzenia oraz edycją i opracowywaniem dawnych tekstów kulinarnych; autorka monografii: „Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku” oraz współautorka dwóch tomów staropolskich przepisów rozproszonych z XVI-XVIII wieku, wydawanych w ramach serii źródłowej „Monumenta Poloniae Culinaria”. Współpracuje z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu.
Czytelnia CSW
Wstęp wolny!
Partnerem głównym wydarzenia jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego
www.kujawsko-pomorskie.pl
Projekt dofinansowany w ramach programu „Kujawy + Pomorze – promocja potencjału gospodarczego regionu – edycja II”.
Tags: spotkania kopernikańskie, wykład