MENU

DOFINANSOWANO ZE ŚRODKÓW

Z ORGANKIEM O FILMACH: IKAR. LEGENDA MIETKA KOSZA

KINO JAZZ – II Wieczór jazzowy w Kinie Centrum!

Opublikowano: 21 października 2019 Views: 295 Kino Centrum, Wydarzenia

ALLAN STARSKI – master class / scenografia w filmie

Kiedy: 11 listopada (poniedziałek), godz. 12.00.

CSW Toruń – Labsen.

Wstęp wolny!

Allan Starski – ur. 1943, scenograf filmowy i teatralny, laureat Oscara za scenografię do filmu “Lista Schindlera” w reżyserii Stevena Spielberga. Trzykrotny laureat Orła za scenografię do filmów “Pan Tadeusz”, “Pianista” i “Pokłosie”. Laureat Cezara za scenografię do “Pianisty”.

Wybrana filmografia:
2019 – “Ukryta gra”, reż. Łukasz Kośmicki
2014 – “Rana”, reż. Fatih Akin
2012 – “Pokłosie”, reż. Władysław Pasikowski
2007 – “Hannibal. Po drugiej stronie maski”, reż. Peter Webber
2005 – “Oliver Twist”, reż. Roman Polański
2002 – “Pianista”, reż. Roman Polański
2000 – “Pytanie do Boga”, reż. Jonas McCord
1999 – “Pan Tadeusz”, reż. Andrzej Wajda
1997 – “Historie miłosne”, reż. Jerzy Stuhr
1997 – “Plac Waszyngtona”, reż. Agnieszka Holland
1995 – “Wielki tydzień”, reż. Andrzej Wajda
1994 – “Detektyw i śmierć”, reż. Gonzalo Suarez
1993 – “Lista Schindlera”, reż. Steven Spielberg
1990 – “Europa Europa”, reż. Agnieszka Holland
1990 – “Korczak”, reż. Andrzej Wajda
1989 – “Lawa”, reż. Tadeusz Konwicki
1988 – “Biesy”, reż. Andrzej Wajda
1987 – “Ucieczka z Sobiboru”, reż. Jack Gold
1985 – “Jezioro bodeńskie”, reż. Janusz Zaorski
1984 – “Baryton”, reż. Janusz Zaorski
1984 – “Bez końca”, reż. Krzysztof Kieślowski
1983 – “Miłość w Niemczech”, reż. Andrzej Wajda
1982 – “Danton”, reż. Andrzej Wajda
1981 – “Człowiek z żelaza”, reż. Andrzej Wajda
1981 – “Dziecinne pytania”, reż. Andrzej Wajda
1979 – “Dyrygent”, reż. Andrzej Wajda
1979 – “Panny z Wilka”, reż. Andrzej Wajda
1978 – “Bez znieczulenia”, reż. Andrzej Wajda
1978 – “Co mi zrobisz jak mnie złapiesz”, reż. Stanisław Bareja
1977 – “Sprawa Gorgonowej”, reż. Janusz Majewski
1976 – “Brunet wieczorową porą”, reż. Stanisław Bareja
1976 – “Człowiek z marmuru”, reż. Andrzej Wajda
1976 – “Smuga cienia”, reż. Andrzej Wajda

Tags: ,

Instytucja finansowana ze środków Miasta Toruń