MENU

DOFINANSOWANO ZE ŚRODKÓW

Z ORGANKIEM O FILMACH: IKAR. LEGENDA MIETKA KOSZA

KINO JAZZ – II Wieczór jazzowy w Kinie Centrum!

Opublikowano: 21 października 2019 Views: 100 Kino Centrum, Wydarzenia

ALLAN STARSKI – master class / scenografia w filmie

Kiedy: 11 listopada (poniedziałek), godz. 12.00.

CSW Toruń – Labsen.

Wstęp wolny!

Allan Starski – ur. 1943, scenograf filmowy i teatralny, laureat Oscara za scenografię do filmu „Lista Schindlera” w reżyserii Stevena Spielberga. Trzykrotny laureat Orła za scenografię do filmów „Pan Tadeusz”, „Pianista” i „Pokłosie”. Laureat Cezara za scenografię do „Pianisty”.

Wybrana filmografia:
2019 – „Ukryta gra”, reż. Łukasz Kośmicki
2014 – „Rana”, reż. Fatih Akin
2012 – „Pokłosie”, reż. Władysław Pasikowski
2007 – „Hannibal. Po drugiej stronie maski”, reż. Peter Webber
2005 – „Oliver Twist”, reż. Roman Polański
2002 – „Pianista”, reż. Roman Polański
2000 – „Pytanie do Boga”, reż. Jonas McCord
1999 – „Pan Tadeusz”, reż. Andrzej Wajda
1997 – „Historie miłosne”, reż. Jerzy Stuhr
1997 – „Plac Waszyngtona”, reż. Agnieszka Holland
1995 – „Wielki tydzień”, reż. Andrzej Wajda
1994 – „Detektyw i śmierć”, reż. Gonzalo Suarez
1993 – „Lista Schindlera”, reż. Steven Spielberg
1990 – „Europa Europa”, reż. Agnieszka Holland
1990 – „Korczak”, reż. Andrzej Wajda
1989 – „Lawa”, reż. Tadeusz Konwicki
1988 – „Biesy”, reż. Andrzej Wajda
1987 – „Ucieczka z Sobiboru”, reż. Jack Gold
1985 – „Jezioro bodeńskie”, reż. Janusz Zaorski
1984 – „Baryton”, reż. Janusz Zaorski
1984 – „Bez końca”, reż. Krzysztof Kieślowski
1983 – „Miłość w Niemczech”, reż. Andrzej Wajda
1982 – „Danton”, reż. Andrzej Wajda
1981 – „Człowiek z żelaza”, reż. Andrzej Wajda
1981 – „Dziecinne pytania”, reż. Andrzej Wajda
1979 – „Dyrygent”, reż. Andrzej Wajda
1979 – „Panny z Wilka”, reż. Andrzej Wajda
1978 – „Bez znieczulenia”, reż. Andrzej Wajda
1978 – „Co mi zrobisz jak mnie złapiesz”, reż. Stanisław Bareja
1977 – „Sprawa Gorgonowej”, reż. Janusz Majewski
1976 – „Brunet wieczorową porą”, reż. Stanisław Bareja
1976 – „Człowiek z marmuru”, reż. Andrzej Wajda
1976 – „Smuga cienia”, reż. Andrzej Wajda

Tags: ,

Instytucja finansowana ze środków Miasta Toruń