MENU

DOFINANSOWANO ZE ŚRODKÓW

plakat wydarzenia

P+K po godzinach: Nie-pokoje filozofów: Nie bójmy się feminizmu

zdjęcie do wydarzenia

AUGENMUSIK w P+K

plakat wydarzenia

Opublikowano: 18 czerwca 2010 Views: 956 Pokój z kuchnią

Etiopski weekend | FIZJOLOGIA SMAKU | AUGENMUSIK

W najbliższy weekend w Pokoju z kuchnią zapraszamy na inaugurację nowego cyklu: FIZJOLOGIA SMAKU, a także na kolejną odsłonę działań okołomuzycznych  pod hasłem AUGENMUSIK. W programie weekendu: wykład, koncert POŁĄCZ PUNKTY, relaks, jedzenie, słuchanie…

PROGRAM ETIOPSKIEGO WEEKENDU:

/18.06 (piątek),
godz. 17.00 | wykład, jedzenie, relaks
godz. 20:30 | koncert zespołu Połącz Punkty

/20.06 (niedziela),
godz. 14.00 – 19.00 | relaks, degustacja, listening party

Uwaga! Obowiązują zapisy: pokojzkuchnia@gmail.com – liczba miejsc ograniczona!

 

Informacje:
ADDIS ABEBA PARTY LISTENING PARTY

Co wiemy o współczesnej Etiopii poza tym, że mieści się gdzieś w obszernej nazwie Afryka? Niewiele? Niesamowita historia, tradycja muzyczna i ukształtowanie terenu to tylko tropy pozwalające na wieloletnie badania i poświęcenie się przyjemności odkrywania. Osobnym wątkiem wartym poznania jest etiopska kuchnia. Jedzenie w tym wielokulturowym kraju (Prawosławie, Judaizm i Islam) dalekie jest od fast foodu, a w połączeniu z ceremonią picia zielonej kawy posiłek jest prawdziwym misterium.

Nowy cykl w P+k, zatytułowany Fizjologia smaku* otworzy dwóch etiopskich eksperymentatorów kuchni i muzyki: Endalkachwe Absher i Ejiigu Zenebe. W programie m. in. prezentacja i pokaz Ejiigu Zenebe, traktujący o relacji apetytu z niezwykłą muzyką etiopską, następnie w niedzielę wspólny relaks i listening party, połączone z degustacją etiopskich specjałów i niezwykłym ceremoniałem parzenia zielonej kawy.

Natomiast w ramach cyklu AUGENMUSIK** (Muzyka dla oczu) zapraszamy na koncert elektronicznie „swingującego” zespołu z Katowic – Połącz Punkty. Wydarzenie to połączone będzie z etiopskim weekendem w P+K.

 http://www.myspace.com/polaczpunkty
Skład: Grzesiek: Casio SK-1, Yamaha PSS-360, Sampler; Łukasz: Unitra Eltronic 109

Fizjologia smaku jest programem rezydencyjnym dla „kucharzy skłonnych do eksperymentu” i poszerzania swojej wiedzy o inne dziedziny, bądź też artystów i innych osób, których zainteresowania obejmują tematykę kulinarną (kuratorzy, politycy, entuzjaści). Zgodnie z założeniami P+K przedsięwzięcie podejmuje dialog z ‘egzotycznymi’, artystycznymi i humanistycznymi aspektami gotowania, propaguje otwartą przestrzeń P+K (open space) oraz zachęca do swobody ekspresji w najbardziej elementarnych warstwach życia.

Każde spotkanie, czy rezydencja zakłada nieco inną formułę realizacji. Od 1-2 tygodniowych do krótkich 1-2 dniowych pobytów, które będą obejmowały „kuchnię na żywo”, wykłady teoretyczne, prezentacje, relaks, performance, wspólne jedzenie, naukę tańca, itp. Różne formy, postawy, punkty widzenia, nieoczekiwane formy odbioru.

Sztuka gastronomiczna i smakoszostwo są zagadnieniami rozległymi, toteż punktem wyjścia nie jest tu jakakolwiek próba podsumowania istniejącej wiedzy, a nawet jej części, gdyż nie jest to możliwe w formule performatywnych spotkań. Ciekawym wydaje się natomiast inny sposób pracy, polegający na działaniach z wybranymi, ekscytującymi elementami, które swą niecodziennością, interdyscyplinarną formułą i budzonym zaskoczeniem odcinać się będą od zestandaryzowanego, korporacyjnego, „franczyzowego” podejścia i myślenia o sztuce kulinarnej w Toruniu, jak i Polsce. Częściowo poważnie, częściowo na żarty projekt ten znajduje odniesienie w poradnikach kulinarnych minionych stuleci, ich praktycznym wskazówkom i poradom, kiedy to obecność w kuchni cukru, kawy czy też ziemniaków nie była bynajmniej czymś oczywistym, powszechnym i na pewno niezbyt tanim, nie mówiąc tu już o czymś takim, jak świadome stosowanie diet. Jednym z takich odniesień jest praca zatytułowana właśnie Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej, Anthelme Brillat-Savarina, której autor w sposób jasny i elegancki opowiada całościową historię poprzez szereg żywo i z dowcipem potraktowanych anegdot, jak i dłuższych wątków krążących wokół sztuki gastronomii. Innym odniesieniem dla Fizjologii smaku jest rumuński artysta Daniel Spoerri i jego teoria sztuki jedzenia oraz jego artystyczno-społeczne eksperymenty na tym polu (które zapowiedziały działania takich artystów, jak Keith Harring czy Rikrit Tiravanija).

AUGENMUSIK – Cykl wydarzeń okołomuzycznych kładących szczególny nacisk na synergię obrazu i dźwięku w kontekście galeryjnym CSW. Koncerty i warsztaty realizowane przez artystów wizualnych parających się dźwiękiem i muzyką, jak również przybliżenie najciekawszych zagadnień z obszaru „sztuki dźwięku”. Program koncertowy ma tu zatem odbiegać nieco od standardowych programów klubów muzycznych, ale jednocześnie przyciągać ciekawym doborem wykonawców, synkretyzmem stylów muzycznych, spektakularnością i humorem wystąpień. Zapraszamy do Pokoju z Kuchnią!

Instytucja finansowana ze środków Miasta Toruń