Kiedy: 21 listopada (czwartek), godz. 17.00
Spotkanie poświęcone będzie tajnikom kuchni arabskiej, w które wprowadzi nas mieszkająca w Ciechocinku, a pochodząca z Rabatu – stolicy Królestwa Maroka, Chaimae Ahtatbi. Choć wszyscy posługują się terminem „kuchnia arabska”, warto pamiętać, że obejmuje ona potrawy i zasady kulinariów wszystkich krajów świata arabskiego, w tym Arabskiego Zachodu – Maghrebu (Algieria, Maroko, Tunezja, Libia, Mauretania, Sahara Zachodnia) i Arabskiego Wschodu – Mashreku (Syria, Liban, Palestyna, Jordania, Irak, Egipt, Sudan oraz kraje Półwyspu Arabskiego: Arabia Saudyjska, Jemen, Oman, ZEA, Bahrajn, Katar, Kuwejt), i w każdym z tych regionów znacznie się różni. Wspólne dla kuchni arabskiej elementy można sprowadzić do szczególnego upodobania do warzyw, wśród których królują bakłażany, pomidory, papryki, cukinie, okra oraz pietruszka, cebula i czosnek; owoców, w tym granatów, fig, cytryn i winogron; roślin strączkowych, zwłaszcza soczewicy i ciecierzycy; ryżu i kasz, w tym kuskusu i bulguru, wreszcie – aromatycznych ziół i przypraw, które nadają jej tak orientalny smak. Kuchnia krajów pustynnych opiera się na daniach z baraniny, zaś śródziemnomorskich – na warzywach, rybach i owocach, ich niezbędnym uzupełnieniem jest pieczywo pita. Co istotne, kuchnia arabska w obecnej formie kształtowała się przez wiele wieków, wchłaniając elementy typowe dla rozmaitych obszarów włączanych kolejno do imperium arabsko-muzułmańskiego. Ponadto, mówiąc o kuchni arabskiej nie można pomijać faktu, że ważnym elementem kultury kulinarnej w świecie arabskim jest gościnność, a zasady zachowania się przy stole sięgają swymi korzeniami sunny Proroka i były tematem wielu dzieł tzw. literatury adabowej.
Prowadzenie: Chaimae Ahtatbi
W ramach spotkania planowana jest także degustacja!
Wstęp wolny!
Chaimae Ahtatbi – urodziła się 5 czerwca 1992 roku w Rabacie, stolicy Królestwa Maroka. Do Polski przyjechała w 2014 roku w ramach realizowanych przez międzynarodową organizację studencką AIESEC, działającą przy UMK, programów „Global Citizen”, „Enter You Future” oraz „Kids Speak”, opartych na międzykulturowym wolontariacie i współpracy z młodymi ludźmi z całego świata. Ideą tych programów – która w jej opinii jest całkowicie słuszna – pozostaje m.in. uczenie polskiej młodzieży tolerancji wobec innych kultur i religii, a jednym z celów jest umożliwienie uczniom kontaktu z przedstawicieli różnych kręgów kulturowych i religijnych, by – poprzez doświadczenie różnic kulturowych i wynikających z nich różnorodności – nauczyć ich obcowania i funkcjonowania w międzynarodowym środowisku, wśród ludzi o różnych tradycjach, sposobach bycia, o różnym światopoglądzie i systemie wartości. By realizować ten cel Chaimae uczestniczyła w szeregu spotkań z młodzieżą szkolną, opowiadając o ojczystym kraju i dzieląc się z nimi informacjami na temat historii, kultury i tradycji Maroka. Spędzała wówczas każdy tydzień w domu innej polskiej rodziny w Toruniu i okolicznych miastach, m.in. Aleksandrowie Kujawskim, Świeciu, Górznie, co sprzyjało nawiązywaniu przyjacielskich kontaktów i umożliwiło jej zapoznanie się z polską kulturą i obyczajami. Podczas tego pobytu poznała obecnego męża, i to zaowocowało decyzją o podjęciu studiów na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, a później – o osiedleniu się w Polsce na stałe. W październiku bieżącego roku ukończyła filologię angielską (specjalizacja nauczycielska), z nadzieją na podjęcie pracę zawodowej zgodnej z kierunkiem wykształcenia. Jej marzeniem jest otwarcie w przyszłości największego w Polsce sklepu z produktami, z których słynie Maroko, takimi jak wyroby ze skóry (torebki, paski, portfele, kapcie, sandały), naturalne olejki (np. arganowy, różany, lawendowy, migdałowy, herbaciany) i tworzone na ich bazie naturalne kosmetyki. Wielką sympatią darzy Toruń, zwłaszcza piękną starówkę, która w pełni zasługuje na miano „perły gotyku”, ale i Ciechocinek, maleńkie polskie miasto, z którym związała swoje losy.
Tags: orient express