MENU

DOFINANSOWANO ZE ŚRODKÓW

Opublikowano: 14 czerwca 2017 Views: 326

Ostatnia rodzina + spotkanie z Dawidem Ogrodnikiem

20 czerwca 2017 18:00 -

Kiedy: 20 czerwca (wtorek), godz. 18.00

 

We wtorek 20 czerwca zapraszamy na spotkanie z aktorem, Dawidem Ogrodnikiem. Rozmowie z gościem towarzyszyć będzie pokaz filmu „Ostatnia rodzina” w wersji z angielskimi napisami. Wydarzenie organizujemy w ramach cyklu edukacyjnego A Foreigner’s Guide to Contemporary Polish Cinema. Jego ideą jest przybliżenie najnowszej polskiej kinematografii zagranicznym widzom. Projekt adresowany jest do obcokrajowców studiujących bądź wypoczywających w Toruniu, ale także Polaków pragnących rozwijać umiejętność komunikowania się w języku angielskim. Zapraszamy zatem wszystkich zainteresowanych. Rozmowa z naszymi gośćmi toczyć się będzie w języku polskim i angielskim. Wstęp na projekcję i spotkanie jest darmowy. Bezpłatne wejściówki można odbierać w recepcji CSW. Seans filmu rozpocznie się o godz. 18.00, natomiast spotkanie z gościem ok. godz. 20.00.

 

O filmie:
Akcja filmu zaczyna się w 1977 roku, gdy Tomek Beksiński wprowadza się do swojego mieszkania. Jego rodzice mieszkają tuż obok, na tym samym osiedlu, przez co ich kontakty pozostają bardzo intensywne. Nadwrażliwa i niepokojąca osobowość Tomka powoduje, że matka – Zofia, wciąż martwi się o syna. W tym samym czasie Zdzisław Beksiński próbuje całkowicie poświęcić się sztuce. Po pierwszej nieudanej próbie samobójczej Tomka Zdzisław i Zofia muszą podjąć walkę nie tylko o syna, ale także o przywrócenie kontroli nad swoim życiem.

 

Dawid Ogrodnik
Jeden z najbardziej uznanych i cenionych polskich aktorów młodego pokolenia. Urodzony w 1986 roku. Uwagę widzów i krytyków zwrócił na siebie w 2008 roku rolą rapera Rahima w filmie „Jesteś Bogiem” w reżyserii Leszka Dawida.

W dorobku aktorskim ma kreacje w teatrze, filmie i telewizji. Występował z mistrzami polskiej sceny i kina, min. Andrzejem Sewerynem, Jowitą Budnik, Agatą Kuleszą, Andrzejem Chyrą i innymi.

Wybrana filmografia:
2016 „Ostatnia rodzina” reż. Jan P. Matuszyński, jako: Tomasz Beksiński
2015 „11 minut” reż. Jerzy Skolimowski, jako: Kurier
2015 „O Grande Circo Mistico” reż. Carlos Diegues, jako: Ludwig
2015 „Ojciec” reż. Artur Urbański, jako: Żul
2014 „Brancz” (spektakl TV), reż. Juliusz Machulski, jako: Olaf
2014 „Obietnica” reż. Anna Kazejak, jako: Daniel
2013 „Bezdech” (spektakl TV), reż. Andrzej Bart, jako: Patryk
2013 „Chce się żyć”, reż. Maciej Pieprzyca, jako: Mateusz Rosiński
2013 „Ida”, reż. Paweł Pawlikowski, jako: Chłopak
2012 „Jesteś Bogiem” reż. Leszek Dawid, jako: Sebastian Salbert „Rahim”

Dawid Ogrodnik jest laureatem wielu prestiżowych nagród za kreacje w filmach „Jesteś Bogiem”, „Chce się żyć” i „Ostatnia rodzina”.

Informacje o projekcie: A Foreigner’s Guide to Contemporary Polish Cinema

When: 20th June (Tuesday), 6 PM

 

On the 20th of June Kino Centrum will be screening „The Last Family”. We will also be hosting special guest: an actor Dawid Ogrodnik.

The meeting will take place as a part of A Foreigner’s Guide to Contemporary Polish Cinema cycle, which is aimed at foreign students and residents of Toruń. All Polish speakers, English language users, are also welcome. The talk will be held in both English and Polish. You can collect your free passes at the reception desk. The film starts at 6, the discussion with guests will follow at 8.

 

Warsaw 1977. Tomek, the son of the famous painter Zdzisław Beksiński, moves into his own apartment. His parents live just nearby, in the same block of flats so they’re all in touch. Tomek’s oversensitive and worrying personality makes his mother, Zofia, anxious about him all the time. Zdzisław Beksiński tries to immerse himself in his art totally. After Tomek’s first suicidal attempt Zdzisław and Zofia have to start fighting not only for their son but also for regaining control over their life.

 


DAWID OGRODNIK
One of the most outstanding and prominent Polish actors of a young generation. Born in 1986, he began his acting career in 2008 but has achieved a wide recognition of viewers and critics alike for a role of Rahim, acting in a “Jestes Bogiem” directed by Leszek Dawid.

His credits include TV series, theatre shows and screen roles. He worked next to the masters of the Polish theatre and film, such as Andrzej Seweryn, Jowita Budnik, Agata Kulesza and Andrzej Chyra among others.

Below please find the list of his most important roles he played in his professional career:
2016 „OSTATNIA RODZINA” by Jan P. Matuszynski, role: Tomasz Beksinski
2015 „11 MINUT” by Jerzy Skolimowski, role Courier
2015 „O GRANDE CIRCO MISTICO” by Carlos Diegues, role: Ludwig
2015 „OJCIEC” by Artur Urbanski, role Bum
2015 „DISCO POLO” by Maciej Bochniak, role: Tomek
2014 „BRANCZ” TV SHOW, role: OLAF
2014 „OBIETNICA” by Anna Kazejak role: DANIEL
2013 „BEZDECH” TV SHOW role: PATRYK
2013 „CHCE SIĘ ŻYĆ” by Maciej Pieprzyca role: MATEUSZ ROSIŃSKI
2013 „IDA” by Paweł Pawlikowski role: BOY
2012 „JESTEŚ BOGIEM” by Leszek Dawid role: SEBASTIAN SALBERT „RAHIM”

Dawid was awarded with many awards for the best actor for his roles in “Jestes Bogiem”, “Chce sie zyc” and “Ostatnia rodzina”

About cycle:
A Foreigner’s Guide to Contemporary Polish Cinema

 

 

Tags: ,

/ Wydrukuj ten artykuł

Instytucja finansowana ze środków Miasta Toruń