MENU

DOFINANSOWANO ZE ŚRODKÓW

Pokaz filmu dokumentalnego „POKOLENIA” i spotkanie z autorem, Januszem...

Wyznania mordercy [recenzja]

Opublikowano: 15 stycznia 2018 Views: 820 Kino Centrum, Wydarzenia

Specjalny pokaz filmu „Dzikie róże” i spotkanie z reżyserką!

Kiedy: 20 stycznia (sobota), godz. 18.00

Kino Centrum Sztuki Filmowej zaprasza na specjalny pokaz filmu Dzikie róże. Po seansie odbędzie się spotkanie i dyskusja z reżyserką dzieła, Anną Jadowską.
Bilety w cenie 12 zł ulgowy, 14 zł normalny.

Dzikie róże to historia kobiety, która musi dokonać bardzo trudnego wyboru życiowego. Jej sytuację dodatkowo komplikuje to, że żyje w małym, prowincjonalnym miasteczku, w którym bardzo trudno jest coś ukryć, a bardzo łatwo zostać osądzonym. Główna bohaterka Ewa (w tej roli Marta Nieradkiewicz) zmaga się z ogromnym poczuciem samotności. Jej życie wypełnia zajmowanie się domem i dwójką dzieci, a także czekanie na męża (Michał Żurawski), który pracując w Norwegii rzadko przyjeżdża do domu. Młoda kobieta, chcąc znowu poczuć się kochaną i adorowaną, wplątuje się w romans z nastolatkiem. Niestety za tą chwilę „zapomnienia” przyjdzie zapłacić jej wysoką cenę. Sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej gdy wraca mąż. Podejrzenia, plotki i oskarżenia będą przeplatać się z inną tragedią – na plantacji dzikich róż, gdzie pracuje kobieta zaginie jej 2 letni synek Jasio. Czy chłopiec się odnajdzie? Czy ta rodzina ma szansę przetrwać? I wreszcie, czy Ewa pogodzi rolę walczącej o małżeństwo kobiety z rolą matki, która zdecydowała się porzucić własne dziecko? Przejmujący obraz ukazujący rolę kobiety w społeczeństwie i rodzinie. Rzeczywistość która wywołuje smutek, ale i daje nadzieję.

ANNA JADOWSKA – urodzona w 1973 roku polska scenarzystka i reżyserka, studiowała reżyserię w Szkole Filmowej w Łodzi i Szkole Wajdy. Brała też udział w międzynarodowych warsztatach filmowych Ex Oriente i EAVE. W której dorobku znajdują telewizyjne i kinowe filmy dokumentalne i fabularne. Jej debiutem był film „Dotknij mnie” (2003), nagrodzony m. in. Nagrodą Główną w Konkursie Kina Niezależnego na Festiwalu Filmowym w Gdyni i Złotą Kaczką dla najlepszego filmu offowego. Następnie wyreżyserowała obraz „Teraz ja” (2004), również nagrodzony na Festiwalu Filmowym w Gdyni, za debiut reżyserski w Konkursie głównym i, również za reżyserię, na targach filmowych CentEast, organizowanych w ramach Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Ostatni dokument Jadowskiej, „Trzy kobiety” (2013) wygrał nagrodę Magic Hour Award na Planete + Doc Film Festival w Warszawie.

Wybrana filmografia:
2017 „Dzikie róże” – scenariusz i reżyseria
2013 „Trzy kobiety” – scenariusz i reżyseria
2011 „Z miłości” – scenariusz i reżyseria
2009 „Generał” – scenariusz i reżyseria
2004 „Teraz ja” – scenariusz i reżyseria
2003 „Dotknij mnie” – scenariusz i reżyseria (współautorstwo: Ewa Stankiewicz)

 

Zwiastun filmu:

 

Tags: , , ,

/ Wydrukuj ten artykuł

Instytucja finansowana ze środków Miasta Toruń